dinsdag 5 september 2017

Dit vinden wij normaal

“Is dit serieus of is dit een grap?”

“Nee joh, natuurlijk is dat bordje geen grap. Kom verder!”

“Ik heb wel mijn twee kleine mannen bij me.”

“Gezellig, ze zijn welkom.”

Het is een warme zaterdagavond in augustus. We zitten met onze gast Froukje te eten op de veranda. Vol verbazing stapt een vrolijk lachende, jonge vent met gouden kettingen en tattoos over de houtwal onze tuin in. Een beetje verlegen volgen zijn twee zoontjes.


Sinds dit voorjaar staat het bordje daar, in de wal. De meeste voorbijgangers blijven even staan, lezen de tekst en vinden dat niet normaal. Zo maar vreemden in je tuin uitnodigen, wie doet dat nou?

Wij vinden het normaal mensen te vertrouwen. Wij vinden het normaal open te staan voor de verhalen van onbekenden. Wij vinden het normaal onze ruimte, onze tijd en ons bezit te delen met anderen. Wij vinden spontane ontmoetingen prachtig en waardevol. Onze spontane bezoeker vindt dat ook.

Ruim een uur later nemen we afscheid van Noel, Tiamo en Micai. Alle zes zijn we een bijzondere ervaring rijker. Noel blijkt een ‘open boek’. Zijn levensverhaal, geadopteerd als Braziliaanse baby, is in 2009 uitgezonden via Spoorloos. Hij vertelt ons zijn verhaal, zijn boosheid en frustratie als kind in Friesland, zijn jeugd vol problemen.


Sinds hij zijn moeder terugvond in Brazilië, beseft hij pas hoe waardevol zijn adoptie is geweest. Voor hem, voor zijn kinderen, maar na al die jaren ook voor zijn familie in Brazilië. Hij vraagt ons of we zijn verhaal ook willen zien. Hij trekt zijn shirt uit. We zien zijn levensverhaal, getatoeëerd op zijn lichaam. Het is ontroerend. Zijn verhaal is oprecht en vol passie.

De ontmoetingen bij ons in de tuin door het bordje vinden wij normaal en onbetaalbaar. Ze verrijken ons leven. We hebben daarom niet alleen een fysiek bordje in de wal gezet, maar ook een virtueel bordje op onze locatie op de wereldkaart van ConnectingFriends. Zo kunnen mensen uit de hele wereld onze tuin vinden.

De leden van ConnectingFriends zijn ‘gastvrije reizigers’. Dat zijn mensen die het normaal vinden hun voordeur en hun hart te openen voor ontmoetingen met onbekenden. Alleen al die ontmoetingen, maken onze wereld een beetje mooier. Daarnaast ondersteunen de leden gezamenlijk projecten die kansen voor derden creëren. Lees meer over het gratis lidmaatschap...


Marian Stoppelenburg

Aanmelden als lid van ConnectingFriends


Geen opmerkingen:

Een reactie posten