zondag 12 maart 2017

De waarde van een 'rolloze' ontmoeting

Nieuwe buren

Stel je voor, je verhuist van Almere naar Deventer. Je selecteert zorgvuldig je nieuwe woning, maar niet je nieuwe buren. Op een dag is het zo ver. Je bent bezig dozen uit te pakken. Plotseling staat een onbekende vrouw voor je neus. “Hallo, ik ben Cindy, je buurvrouw hier links. Heb je zin in koffie?


Deze ontmoeting is een voorbeeld van een toevallige ontmoeting. Toevallig is Cindy jouw nieuwe buurvrouw. De kans dat Cindy en jij in de loop van de tijd een vriendschappelijke relatie opbouwen is redelijk groot.

Dit voorbeeld leidt tot de stelling, dat toevallige ontmoetingen potentieel waardevol zijn op voorwaarde, dat je er beiden voor open staat. Je nieuwe buurvrouw kies je niet, nadat je eenmaal een huis hebt gekocht. Als reiziger heb je wel elke keer de keuze wel of niet een toevallige ontmoeting aan te gaan.

Ontmoetingen op reis

Jij hebt ongetwijfeld herinneringen aan toevallige ontmoetingen tijdens een reis of verblijf buiten je eigen regio. Dat zijn vaak prachtige herinneringen aan betekenisvolle ontmoetingen die je nooit meer vergeet.

Ook dit voorbeeld vormt een onderbouwing van de stelling, dat toevallige ontmoetingen potentieel waardevol zijn op voorwaarde, dat je er beiden voor open staat.

Uit een kleinschalig onderzoek van ConnectingFriends onder reizigers blijkt, dat veel mensen terughoudend zijn om gastvrij ‘vreemden’ te ontvangen in hun eigen huis. Wat is daar de oorzaak van?

Opmerkelijke conclusie

Verder onderzoek op basis van actuele berichtgeving over verblijfskeuzes van reizigers leidt tot een opmerkelijke conclusie. In die gevallen waarin betaald wordt voor een overnachting en voor een maaltijd durven wereldwijd miljoenen mensen zonder terughoudendheid huizen van wildvreemden binnen te stappen voor een verblijf.

Kijk maar naar het sterk groeiend aantal overnachtingen via Airbnb, Bed&Breakfast, Vrienden op de Fiets en Huizenruil. Airbnb was in 2016 goed voor 1,4 miljoen overnachtingen (bron: http://bit.ly/misset-airbnb) in Nederland. Een verklaring hiervoor ligt mogelijk in het feit, dat je als betalende gast of als betaalde gastheer een duidelijk rol hebt. Dat voelt veilig.

Jij bepaalt vanuit je rol precies waar de grenzen van het contact met die ander liggen, geheel gebaseerd op je eigen belang en behoeften. De ontmoeting speelt een ondergeschikte rol. Het gaat voor de gastheer om inkomsten en voor de gast in veel gevallen om een betaalbaar verblijf.

In situaties waarin niet betaald wordt voor een overnachting of voor een maaltijd (zoals bij ConnectingFriends) lijkt onzekerheid een grote rol te spelen. “Stel je voor, dat je elkaar niets te vertellen hebt” of “Je hebt geen idee wie je in huis haalt”, zijn reacties in het onderzoek onder bezoekers van een vakantiebeurs. Wat is hier aan de hand?

Rolloze ontmoetingen

Als je als gast niets betaalt en als gastheer geen geld wilt ontvangen, gaat het om échte gastvrijheid. Het gaat om het delen van ruimte, tijd en maaltijden, zonder contracten en voorwaarden. Daarbij gaat het dus om een echte ontmoeting, een boeiende uitwisseling van ervaringen, idealen en verhalen. Niemand heeft daarbij een rol om zich achter te verschuilen. Je bent rolloos, gewoon jezelf.

Angst voor onbekenden in je huis ontneemt je de kans op prachtige ontmoetingen. Denk nog maar eens aan de eerste, rolloze ontmoeting met je nieuwe buren of die toevallige, rolloze ontmoeting tijdens een van je reizen.

Een rolloze ontmoeting tussen leden op Santo Antão, Kaapverdië

De leden van ConnectingFriends staan open voor een rolloze ontmoeting met jou. Informatie vind je op www.connectingfriends.net
1 opmerking:

  1. Sinds 2019 betaal je voor het lidmaatschap van ConnectingFriends €6 per jaar.
    Voor dat bedrag heb je zo veel ontmoetingen als jij wilt, ondersteun je sociale projecten en bespaar je jezelf en anderen de kosten van maaltijden en overnachtingen buiten de deur.
    Informatie: https://www.connectingfriends.net/nl/lid-worden

    BeantwoordenVerwijderen